Rotary Club Bergh geeft waterlessen op basisscholen en wandelt voor water met 368 leerlingen voor Kenia

Woensdag 22 maart organiseert Rotary Club Bergh voor de vierde keer op rij de sponsorloop ‘Wandelen voor Water’. Bij de wandelen voor water actie lopen de kinderen 6 kilometer met 6 liter water in hun rugzak over een uitgezet parcours, iets wat hun leeftijdgenootjes in Afrika elke dag moeten doen. Aan dit evenement doen 468 leerlingen uit groep 6, 7 en 8 mee van basisscholen Het Rondeel uit Beek, de OBS ‘t Montferland uit ’s-Heerenberg, de Oersprong uit Ulft en de Meeander uit Varsseveld. Landelijk wandelen dit jaar meer dan 30.000 kinderen van 515 basisscholen voor water.

Tussen 5 en 14 maart krijgen alle leerlingen die meedoen een praktische gastles van Rotarians op hun school met een presentatie en aansprekende youtube filmpjes over water. Vanuit de waterkringloop en de wereldwijde waterproblematiek wordt zo gewerkt aan bewustwording rondom water en sanitatie. Water is een voorwaarde voor leven, de impact van te weinig, te veel of vervuild water is groot en bedreigt ons voortbestaan. Tijdens de lessen worden de leerlingen zich bewust van de vanzelfsprekendheid van goed (drink)water hier en wat het betekent om geen of slecht drinkwater te hebben in derdewereld landen zoals Kenia. Ook kregen ze foto’s te zien uit Kenia, waar onze Duitse collega Rotarians uit Ingelheim afgelopen maand nog op bezoek geweest zijn.

Op 22 maart gaan 178 leerlingen van OBS ’t Montferland en de Meeander vanaf 9.30 wandelen vanaf het DRU terrein. Eerst zullen de leerlingen de flessen met water vullen. Na het startschot van mevrouw Antoinet van Helvoirt, Heemraad van Waterschap Rijn en IJssel, wandelen de leerlingen langs de Oude IJssel richting Engbergen in het prachtig heringerichte gebied aldaar. Diezelfde ochtend wandelen de leerlingen van Het Rondeel rondom het Peeske naar de uitkijktoren toe met 6 liter water in de rugzak. Die middag wandelt de Oersprong met hun leerlingen op het terrein van de school en de naastgelegen velden van de Ulftse Boys.

De kinderen worden bewustgemaakt van water en leren erover. Aan de andere kant bereiken zij heel veel mensen waar ze sponsoring ophalen en wordt ook bij hen het probleem aangesproken. Op verschillende manieren worden gelden ingezameld om steeds meer mensen toegang te geven tot schoon en veilig drinkwater en sanitatie. Een mooie kans om educatie, bewustwording en goede doelen te verbinden.

Bij de DRU Cultuurfabriek zal rond 12.00 uur de bekendmaking van het eindbedrag plaatsvinden met een ceremoniële afsluiting.

Voor meer informatie:

Rotary Bergh: www.waterdoel.nl 

Landelijke website: www.wandelenvoorwater.nl

Rotary-wandelen-b-560

Rotary-wandelen-d-560

Rotary-wandelen-c-560