Campagneleider Landbouw, Michiel van Geelen van Greenpeace, heeft vorig jaar met een vernietigend rapport de aanwezigheid van residuen op planten aangetoond. Diverse tuincentra en dus ook kwekers werden daarmee met de neus op de feiten gedrukt. Kwekerij Gebr. Jonkers uit Elshout was het zat en trok aan de bel bij Greenpeace. “Niet alle kwekers kun je over één kam scheren”, aldus Rob Jonkers.

Geengifopplanten-560

Bezoek aan de kwekerij
Vorige week is Michiel van Geelen van Greenpeace op bezoek geweest bij Rob Jonkers, eigenaar van Kwekerij Gebr. Jonkers uit Elshout en aangesloten bij NL Greenlabel. Hij kweekt onder meer Hortensia Forever&Ever. “Onze manier van telen, zit in ons DNA. Na twee jaar onderzoek op de kwekerij hebben we een biobased alternatief gevonden voor het – normaal gesproken – chemisch remmen van de planten. We maken planten door onze manier van telen weerbaarder, waardoor ze vrijwel nooit last hebben van ziekten of plagen. Daardoor is chemisch ingrijpen nauwelijks meer nodig. We lozen niets op het oppervlakte water, waardoor we alle meststoffen gebruiken. Verder zoeken we naar alternatieven voor veen en doen we proeven om van kunstmest over te schakelen op natuurlijke organische meststoffen. Op ons bedrijf wordt veel geïnvesteerd in duurzaamheid en dan is het vervelend als je wordt vergeleken met kwekers die dat niet doen. Met het bezoek van Michiel van Geelen aan onze kwekerij, konden we hem zelf laten zien en ervaren hoe het er op een duurzame kwekerij aan toegaat. Gelukkig greep Michiel onze uitnodiging met beide handen aan.

Paspoort NL Greenlabel als werkend antwoord!
“Met ons bedrijf zijn wij sinds 2013 aangesloten bij NL Greenlabel. NL Greenlabel geeft duurzaamheid een gezicht. In opdracht van NL Greenlabel wordt door ingenieursbureau Royal HaskoningDHV inzichtelijk gemaakt hoe een product of plant integraal scoort op alle belangrijke milieu- en duurzaamheidsaspecten, zoals herkomst, energiewaarde, productiewijze, levensduur, onderhoud, energiegedrag en herbruikbaarheid. Net als bij het energielabel voor huizen, auto’s en apparaten wordt de eindscore aangegeven met letters, dat maakt bewust kiezen mogelijk. Wij vinden het een goede zaak dat de mate van duurzaamheid in beeld wordt gebracht. Het zou mooi zijn als de groep duurzame kwekers snel groeit. Alleen samen kunnen we zorgen voor écht duurzaam geteelde planten en daarmee een ander signaal naar de markt geven, aldus Rob Jonkers”.

Lodewijk Hoekstra, TV tuinman van Eigen Huis & Tuin en founder van NL Greenlabel haakt daarop aan. “Onze partners laten zien dat het heel goed mogelijk is om met minder of zelfs helemaal geen pesticiden te werken. Rob Jonkers toont met Hortensia Forever&Ever aan goede en aantrekkelijke producten te leveren en daarmee de biodiversiteit te bevorderen. Het begint met volledige en juiste informatie. Als die beschikbaar is, zijn mensen in staat om duurzame keuzes te maken. Dan lukt het ons om met elkaar die levende en duurzame buitenruimte te realiseren met een grote verscheidenheid aan gezonde planten, insecten en andere dieren.”

Over NL Greenlabel
NL Greenlabel is opgericht door tuin- en landschapsontwerper van wereldfaam Nico Wissing en TV-tuinman Lodewijk Hoekstra. Zij willen mens en natuur in balans brengen en met duurzame oplossingen voor het inrichten van onze leefomgeving antwoord bieden op de problemen waar de mensheid mee te kampen krijgt. Hun ambitie is het gebruik van duurzame materialen en producten op de kaart te zetten om zo een levende en duurzame buitenruimte vanzelfsprekend te maken. De wil om duurzame producten te gebruiken is er vaak wel, NL Greenlabel helpt dat ook daadwerkelijk in de praktijk te realiseren en meetbaar te maken. NL Greenlabel brengt burgers, bestuurders, bedrijfsleven en wetenschappers bij elkaar om tot een vruchtbare samenwerking te komen op gebied van duurzame ontwikkelingen in de buitenruimte.